PRZEPIS: Cukinie z kaszą jaglaną i oliwkami czarnymi drylowanymi OLE!

cukinie-z-kasza-jaglana-i-oliwkami-1612889203.jpg

Nie bez powodu kuchnia śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Oparta na rybach, dużej ilości warzyw i od czasu do czasu, lampce wytrawnego wina, zdobyła wielu wielbicieli na całym świecie i króluje na ich talerzach. Jednym z jej nieodłącznych elementów są oliwki, które charakteryzuje niepowtarzalny smak i bogaty wachlarz zastosowań.

Oliwki to jedne z najpopularniejszych składników kuchni wprost z śródziemnomorskich wybrzeży. Oliwki czarne drylowane OLE! to niebanalny, charakterystyczny aromat, który może stać się prawdziwym afrodyzjakiem Twoich dań. Oliwki czarne drylowane OLE! mają nieco „wytrawny”, aczkolwiek delikatny smak, w porównaniu z ich zieloną odmianą. W żaden sposób nie ujmuje im to wykwintności, a tylko sprawia, że świetnie komponują się zarówno z różnymi rodzajami mięs czy ryb oraz idealnie pasują do sałatek i makaronów. To też ciekawy składnik koreczków i innych imprezowych przystawek.

Ta oliwkowa propozycja od OLE! stanowi prawdziwą inspirację kulinarną, która wychodzi poza ramy wyłącznie tradycyjnych śródziemnomorskich dań. Mnogość ich zastosowań zależy tylko od naszej wyobraźni.

Podkreślą smak wielu potraw i nadadzą im wykwintnego charakteru. Kto raz spróbuje oliwek z trudem powtrzyma chęć dodania ich do wielu popularnych i lubianych dań. To propozycja, którą z pewnością warto wdrożyć do codziennej diety.

Oliwki czarne drylowane OLE! są właśnie dla Ciebie!

Oliwki czarne drylowane OLE!

  • Pojemność: 110 g/240 ml
  • Cena: 6,00 zł

PRZEPIS: Cukinie z kaszą jaglaną i oliwkami czarnymi drylowanymi OLE!

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 150g kaszy pęczak (najlepiej ekologiczną)
  • Oliwki czarne drylowane OLE!
  • Pomidorki koktajlowe
  • Cebula
  • 1 kostka sera mozzarella
  • 1 małe opakowanie drobnych pieczarek

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Cukinie kroimy na pół i wydrążamy środek. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Pieczarki kroimy na pół (jeśli są duże to kroimy w plasterki). Dodajemy do cebulki i smażymy, aż pieczarki będą przyrumienione. Dodajemy kaszę i wszystko dokładnie mieszamy. Do środka cukinii wkładamy kaszę z warzywami, dodajemy na wierzch oliwki i pokrojone pomidorki. Całość posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Jeśli wierzch jest za mało podpieczony na koniec przestawiamy na funkcje grillowania.