Z miłości do natury, czyli od nasiona rzepaku do butelki 100% czystego, ekologicznego oleju rzepakowego marki Rapso

z-milosci-do-natury-czyli-od-nasiona-rzepaku-do-butelki-100-czystego-ekologicznego-oleju-rzepakowego-marki-rapso

Żywność Eco jest wytwarzana w sposób przyjazny dla człowieka i natury. Cechuje ją większa ilość składników odżywczych oraz mniejsza zawartość szkodliwych środków ochrony roślin i metali ciężkich. Nie dziwi zatem fakt, że miłośników produktów spożywczych pochodzenia ekologicznego  wciąż przybywa. Dla tych, którzy stawiają na  Eco dedykowany jest bestseller z oferty firmy VOG - 100 % czysty, ekologiczny olej rzepakowy marki Rapso, wolny od manipulacji genetycznych, produkowany z rzepaku, pochodzącego wyłącznie z kontrolowanych upraw kontraktowych.



Żywności konwencjonalnej zarzuca się negatywny wpływ na nasze zdrowie za sprawą środków chemicznych i modyfikacji genetycznych. Żywność Organiczna z kolei, którą cechuje brak użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, cieszy się opinią  naturalnej i tym samym bezpiecznej dla zdrowia. Olej Rapso jest produkowany z wyselekcjonowanych gatunków rzepaku w Austrii, a jego uszlachetnienie następuje w naturalny, fizyczny sposób, bez dodawania środków chemicznych. Jakość oleju kontrolowana jest we własnym laboratorium, poprzez organy kontroli jakości środków spożywczych oraz poprzez agroVet Gmbh w zakresie techniki genetycznej.

Rapso – rodem z Austrii
W przemyśle spożywczym mamy do czynienia w coraz większym stopniu z produktami anonimowymi. Rapso jest jedynym na rynku olejem rzepakowym o deklarowanym regionie pochodzenia. Produkcja ekologicznego oleju Rapso odbywa się w Austrii, w Aschach nad Dunajem.
To tutaj znajduje się młyn olejowy, gdzie wytwarzanie, przechowywanie i butelkowanie oleju Rapso odbywa się w jednym miejscu.  Wszystko zaczyna się ekologicznych i kontrolowanych gospodarstwach rolnych. Do uprawy kontraktowej dopuszczane są tylko specjalnie rodzaje ziarna. Rolnicy zobowiązują się do uprawy rzepaku, wyłącznie na potrzeby produkcji oleju Rapso. Każdy rolnik, każdy skrawek pola, każdy magazyn oraz olejarnia podlegają kontroli ze strony niezależnej, autoryzowanej przez państwo, placówki kontrolnej. Przetworzony rzepak pochodzi w 100 %
z zakontraktowanych upraw, a rolnicy kontraktowi zobowiązują się do zachowania specjalnych wymogów dotyczących uprawy. Zarówno surowiec, rzepak, jak i produkt Rapso odpowiada wymogom austriackiej definicji produktów wolnych od manipulacji genetycznym. Łańcuszek kontroli zaczynający się na polu rolnika, a kończący na oznakowanej butelce z zakrętką zapewnia absolutne bezpieczeństwo produktu. Nowoczesny, elektroniczny system gwarantuje możliwość prześledzenia drogi produktu od surowca aż po klienta indywidualnego.

Rapso- naturalnie produkowany, naturalnie zdrowy
Na wysoką jakość oleju Rapso wpływa cały proces produkcji.
Po dokładnym zanalizowaniu ziarna rzepaku, pozyskiwanie oleju odbywa się w drodze prostego wytłaczania rozgniecionych
i podgrzanych ziaren. Zrezygnowano z ekstrakcji za pomocą chemicznych rozpuszczalników, dzięki czemu wykluczone jest istnienie ich pozostałości w oleju oraz co istotne zachowany jest naturalnie wysoki poziom witaminy E. Rafinacja, czyli czyszczenie ze stałych zanieczyszczeń, substancji powodujących zmętnienie odbywa się nie na bazie chemii, lecz na bazie specjalnie opracowanego procesu fizycznego.  W jej wyniku od oleju odseparowane zostają wolne kwasy tłuszczowe, przyśpieszające procesy utleniania oraz jełczenia oleju oraz substancje, które pod wpływem ciepła ulegają niebezpiecznym dla zdrowia przemianom. W związku z dokładnym oczyszczeniem tłuszczu, olej Rapso może być zatem jak najbardziej stosowany
do celów tzw. „gorącej kuchni”. W wyniku rafinacji olej staje się również neutralny w smaku i bardziej trwały. Olej Rapso składowany jest obok młyna olejowego w wąskich, wysokich zbiornikach ze stali nierdzewnej i rozlewany na miejscu do butelek ze szkła chroniącego przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Dzięki temu niepotrzebne jest transportowanie oleju i od samego początku zapobiega się procesowi jego utleniania.

Przyrządzając posiłki dla siebie i swojej rodzinny powinniśmy zadbać o to, aby były pożywne. Warto zatem zwrócić uwagę na źródło pochodzenia produktów, służących do ich przygotowania.   100 % czysty, ekologiczny olej rzepakowy marki Rapso, wolny od manipulacji genetycznych, produkowany z rzepaku, pochodzącego wyłącznie z kontrolowanych upraw kontraktowych powstał z myślą o wszystkich pragnących odżywiać się w sposób naturalny i zdrowy.