Zupa krem marchwiowo-pomarańczowa z imbirem

zupa-krem-marchwiowo-pomaranczowa-z-imbirem-1

Składniki:
- 700 g marchwi
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml soku pomarańczowego
- 2 cm imbiru
- 1 łyżka oliwy
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- 100 g ryżu basmati (np. Kupiec)
- sól, cukier, biały pieprz do smaku


Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy. Zmiksować blenderem na krem. Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem.
Smacznego!