Pieczona pierś z kurczaka z duszonym jarmużem i sosem czosnkowym

pieczona-piers-z-kurczaka-z-duszonym-jarmuzem-i-sosem-czosnkowym-1

Składniki:
- filet z kurczaka - 4 sztuki po ok. 150 g
- 5-6 liści jarmużu
- 1 łyżka masła
- olej
- 4 łyżki sosu czosnkowego marki Tarsmak
- sól, papryka słodka, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Filety z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, papryką i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie natłuścić olejem i upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (200°C, ok. 35-40 min). Liście jarmużu dokładnie umyć, wyciąć i odrzucić twarde części, a resztę pokroić w dużą kostkę. Doprawić odrobiną soli i poddusić na wolnym ogniu na maśle do miękkości. Na koniec dodać 4 łyżki sosu czosnkowego marki Tarsmak i wymieszać. Pieczoną pierś z duszonym jarmużem podawać jako danie główne z podsmażanymi ziemniakami lub innymi dodatkami.

Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy.