Aromatyczne cytrynowe risotto z mozzarellą

aromatyczne-cytrynowe-risotto-z-mozzarella-1

Składniki na 4 osoby:
- 400 g ryżu arborio
- 1 szalotka
- 4 łyżki soku z cytryn Limmi
- 1 pęczek natki pietruszki
- kilka listków bazylii
- 4 orzechy włoskie
- wytrawne białe wino
- bulion warzywny
- 4 łyżki oliwy extra vergine Olitalia
- sól i pieprz do smaku
- 125 g mozzarelli
- bułka tarta


Sposób przygotowania
Zeszklij na oliwie drobno posiekaną szalotkę. Dodaj ryż i mieszaj ok 3 minut. Następnie dodaj białe wytrawne wino oraz sól i pieprz. Dodaj łyżkę soku z cytryny i dodaj stopniowo dodawaj bulion gotując potrawę na wolnym ogniu.
W międzyczasie  zrób aromatyczny sos z pozostałego soku z cytryny, posiekanych orzechów, posiekanej natki pietruszki i bazylii. Mozzarellę pokrój na kawałki, obtocz w bułce tartej  i obsmaż na oliwie tworząc chrupiące kąski. Po 18 minutach zdejmij risotto z ognia I udekoruj przygotowanym sosem i kostkami mozzarelli.