Faszerowane bakłażany

faszerowane-baklazany-1

Składniki dla 4 osób:
- 1 puszka pomidorów krojonych z Valfrutta
- 300 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- 50 g orzeszków pinii ( lub nerkowców)
- 4 małe bakłażany
- 50 g parmezanu
- 150 g chudego bekonu w plastrach
- sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Przekrój bakłażany wzdłuż i podpiecz połówki w rozgrzanym piekarniku przez ok 20 min.  Następnie lekko przestudzone wydrąż delikatnie łyżką. Pokrój wydrążany miąższ w kostkę podsmaż na oliwie z oliwek z kawałkami bekonu. Dadaj szpinak i smaż farsz na wolnym ogniu aż liście zmiękną. Dodaj orzeszki i odsączone pomidory krojone Valfrutta. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Dopraw farsz solą i pieprzem i przełóż na łódeczki bakłażanów. Posyp  parmezanem i ponownie włóż do piekarnika na ok 15 min. Po wyjęciu przestudź je kilka minut przed podaniem. Smacznego!