Kaczka w czerwonej cebulce

kaczka-w-czerwonej-cebulce-1

Składniki dla 4 osób:
- 2 piersi z kaczki ze skórą
- ząbek czosnku
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti
- gałązka rozmarynu
- pół szklanki bulionu mięsnego
- 2 łyżki buliony mięsnego (może być z kostki)
- Oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- sól i pieprz


Sposób przygotowania:
Włóż pokropione oliwą z oliwek  piersi z kaczki do rozgrzanego garnka. Gdy wytopi się z niej tłuszcz dodaj posiekany czosnek, pokrojoną w cienkie piórka cebulkę oraz rozmaryn. Zrumień z dwóch stron na lekko brązowy kolor. Odlej nadmiar tłuszczu. Pokrop mięso octem balsamicznym, dodaj bulion i duś na dużym ogniu przez 10 minut. Dodaj sól i pieprz. Serwuj pokrojony w plastry z ziemniaczkami.