Chrupiące malinowe bezy z kremem Toblerone

chrupiace-malinowe-bezy-z-kremem-toblerone-1

Składniki:
• 4 białka
• 3/4 szkl cukru (zwykłego)
• 3 łyżki galaretki malinowej lub dżemu
• różowy barwnik spożywczy
• szczypta soli


Krem:
• 100 g – Mlecznej czekolady Toblerone
• 100 g śmietanki 36 %

Wykonanie:
Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, następnie dosypać cukier, ciągle ubijając do czasu, aż masa stanie się błyszcząca. Pod koniec dodać galaretkę lub dżem i barwnik. Masę przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki i wyciskać bezy w kształcie róż na blachę wyłożoną papierem. Suszyć je w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez ok. 90 minut. Po tym czasie odstawić bezy do wysuszenia i ostygnięcia. Powinny być chrupiące, nie ciągnące. Aby przygotować krem należy rozpuścić czekoladę Toblerone w kąpieli wodnej. Następnie dolewać do niej stopniowo zagotowaną śmietankę, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Odstawić całość do lodówki. Gdy krem całkowicie ostygnie i zgęstnieje, ubić go mikserem jak śmietankę. Gotowym kremem przełożyć ostudzone bezy. Malinowe bezy to prawdziwy hit! Połączenie smaku mlecznej Toblerone z owocowym aromatem daje niezwykły efekt, który na długo pozostaje w pamięci…
Przepis powstał dzięki słodkim umiejętnościom blogerki z wulkan-smaku.pl