Dorsz pieczony z masłem ziołowym podany z salsą pomidorową

dorsz-pieczony-z-maslem-ziolowym-podany-z-salsa-pomidorowa-1

Składniki:
- 600 g filetów z dorsza
- 100 g masła
- 1 cytryna
- 1 łyżka suszonej kolendry w liściach marki Kamis
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, czarny pieprz


Przygotowanie:
Miękkie masło wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem i suszoną kolendrą w liściach. Dodaj otartą skórkę z cytryny i trochę soku. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Uformuj wałeczek. Zawiń w folię i odstaw do lodówki aby stężało. Filety z dorsza umyj i osusz. Podziel na porcje. Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze skóra do dołu. Przypraw solą i pieprzem. Na każdy kawałek ryby połóż kilka grubych wiórków masła z kolendrą. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i zapiekaj około 10 -15 minut. Podawaj z salsą pomidorową i ryżem jaśminowym.