Polski mężczyzna w kuchni

polski-mezczyzna-w-kuchni-1

Czy odżywiasz się niezdrowo? – na to pytanie twierdząco odpowiedział zaledwie co dziesiąty polski mężczyzna. Kilkadziesiąt procent panów stwierdza, że stara odżywiać się właściwie, z czego już połowa stosuje dietę.


Polski facet w sklepie spożywczym – jakie składniki wybiera do przygotowywania posiłków, co najczęściej można znaleźć w jego lodówce? Czy są to jajka i filet z kurczaka czy raczej wysoko przetworzone produkty i słodzone napoje? Wszystko zależy od tego, do jakiej grupy należy – dbających o dietę czy takich, dla których wartości kaloryczne i odżywcze nie są ważne. Według badań przeprowadzonych przez firmę Kantar Media, dziesięć procent polskich mężczyzn przyznaje, że je niezdrowe rzeczy cały czas. Mają oni na myśli przede wszystkim spożywanie zbyt dużej ilości smażonego mięsa oraz przetworzonych produktów i równocześnie – zbyt małą ilość warzyw w codziennych posiłkach.

Większość Polaków twierdzi natomiast, że odżywia się zdrowo. Jednak z badania wynika, że tylko połowa z nich rzeczywiście stosuje jakąkolwiek dietę. Jakie produkty najczęściej pojawiają się w jadłospisie osób, które zwracają uwagę na to, co jedzą? Prawie ¾ badanych stwierdziło, że jajka są istotnym składnikiem potraw, które codziennie spożywają. Na większości męskich talerzy królują proste potrawy: jajecznica i pasty jajeczne, kanapki z wędliną na chlebie razowym, a także mięso grillowane oraz makarony. Generalnie zastanawiamy się nad tym, co jemy, jednak od czasu do czasu pojawiają się drobne przewinienia w postaci niezdrowych przekąsek lub źle zbilansowanych dań. Coraz więcej polskich mężczyzn kontroluje spożywanie mniej zdrowych posiłków. W jaki sposób?

Największa grupa (37 procent) myślenie o zdrowym odżywianiem zaczyna już w sklepie i starannie wybiera produkty tak, aby mieć w domu wyłącznie zdrowe jedzenie. 17 procent, nawet jeśli kupi niezdrowe produkty, stara się jak najszybciej je wykorzystać, aby znów wrócić do zdrowej diety. Z kolei 16 procent mężczyzn stara się tak ułożyć zakupy spożywcze w lodówce, aby po jej otwarciu od razu wiedzieć, jakimi składnikami dysponują, przez co łatwiej im komponować dania. Kierując się tymi i innymi wynikami badań przeprowadzonych na całym świecie Samsung przygotował lodówkę Food ShowCase z optymalnym podziałem stref w lodówce. Dzięki temu wszystkie produkty mają z góry ustalone miejsce, przez co łatwiej odnaleźć potrzebne do przygotowania zdrowego posiłku składniki.  Otwierając lodówkę Samsung Food ShowCase od razu wiemy na przykład, jakim rodzajem mięsa dysponujemy i w jakich ilościach, czy trzeba kupić nabiał, jajka czy warzywa. Badania dowiodły również, że mężczyźni szybciej niż kobiety zapominają, co schowali w lodówce i częściej marnują żywność.

Dzięki innowacyjnemu podziałowi na specjalne strefy nie musimy się już obawiać, że większe pojemniki z marynowanym mięsem, miski z sałatkami czy garnki z gotowymi daniami zasłonią małe pojemniczki z jogurtami czy inne przekąski. Specjalny podział przestrzeni w lodówce Samsung Food Showcase idealnie sprawdza się również w przypadku wieloosobowej rodziny – dzięki specjalnym strefom dla rodziny, wszystkie składniki będą miały stałe miejsce, przez co unikniemy przypadkowego rozstawiania produktów.

Bez względu jednak na to, jak często nie udaje się nam powstrzymać przed zakupem mniej zdrowych składników, nie powinniśmy się wstydzić naszej diety. Jak pokazują badania, na tle europejskim wypadamy całkiem dobrze - do kupowania niezdrowych przysmaków przyznaje się 77 procent zdrowo odżywiających się Niemców oraz 62 procent Anglików. Brawo dla polskich mężczyzn!

Badanie dot. diety Polaków zostały przeprowadzone przez Kantar Media na zlecenie firmy Samsung w 2014 roku.