Babeczki migdałowe na zimno

babeczki-migdalowe-na-zimno-1

Składniki na babeczki:
- 3/4 szkl. migdałów w płatkach 1/2 szkl. na masło migdałowe np. Bakalland
- 1/4 szkl. płatków owsianych
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 łyżki miodu płynnego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli


Składniki na polewę:
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli

Wykonanie:
1/2 szklanki płatków migdałów zmielić w blenderze. Robić często przerwy, zeskrobując drobinki migdałów ze ścianek i znowu mielić. Przerwać, kiedy konsystencja będzie przypominała gęste masło. W młynku do kawy zmielić 3/4 szklanki migdałów w płatkach i płatki owsiane na drobną mąkę i wsypać do miski. Dodać resztę składników (masło migdałowe, olej kokosowy, miód płynny, cynamon, ekstrakt waniliowy i sól) i dokładnie wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Masą wylepić silikonowe foremki. W misce umieścić wszystkie składniki polewy (olej kokosowy, miód płynny, kakao i sól).Wymieszać dokładnie trzepaczką. Łyżką nakładać polewę na wierzch babeczek. Wstawić do zamrażalnika na min. 45 min.
Smacznego!