Omlet z kolendrą prawie po japońsku

omlet-z-kolendra-prawie-po-japonsku-1

Składniki:
- 1 porcja
- 2-3 jajka
- 1 ząbek czosnku
- Sos sojowy Kikkoman
- TABASCO® Original
- kawałek korzenia imbiru
- pół łyżeczki soku z cytryny
- łyżeczka oleju sezamowego
- świeża kolendra
- czarny  pieprz


Wykonanie:
Kolendrę i czosnek drobno posiekać. Jajka rozbić w misce uważając jednak aby się nie spieniły. Dodać do nich zioła, kilka kropel sosu sojowego, utarty imbir i resztę składników. Przyprawić do  smaku czarnym pieprzem. Wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wylać na patelnię cienką warstwę masy. Omlet smażyć na niewielkim ogniu do momentu  aż się zetnie. Spód jednak nie powinien się zrumienić. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki  zwinąć omlet w  płaski rulon, odsunąć na brzeg patelni i na odsłoniętą część patelni wlać następną cienką warstwę i powtórzyć rolowanie. Omlet powinien mieć  średnicę około 4 cm. Gotowy rulon pokroić w grube plastry i podawać z sosem sojowym.