Czerwone, ale delikatne: Marani Kindzmarauli Bio

czerwone-ale-delikatne-marani-kindzmarauli-bio-1

Owocowa lekkość współistniejąca z korzenną wyrazistością – tak w skrócie podsumować można najważniejszy wyróżnik gruzińskiego wina Marani Kindzmarauli Bio. Jest to trunek tworzony z cenionej w Gruzji odmiany winogron – Saperavi. W tym przypadku pochodzą one z ekologicznych winnic Kudigora w mikroregionie Kindzmarauli.
Powyższą charakterystykę uzupełnić należy jeszcze o przełamany orzeźwiającą kwaskowością półsłodki smak i piękną, intensywnie wiśniową barwę, uzyskaną dzięki dużej zawartości czerwonego barwnika w jagodach Saperavi, co jest unikalną cechą tego szczepu.


Słodka kwaskowość i aromat lasu
Marani Kindzmarauli Bio powstaje z ręcznie zbieranych, bardzo dojrzałych owoców winogron Saperavi. Są one oddzielane od szypułek, delikatnie tłoczone, a następnie poddawane fermentacji na naturalnych drożdżach w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze 23-28°C. Niezwykle istotny dla smaku wina jest fakt, że po 5-7-dniowej maceracji proces fermentacji zatrzymywany jest przez oziębienie. Dzięki temu zachowuje ono naturalną zawartość cukru i świeżość. Przed butelkowaniem wino poddawane jest procesowi stabilizacji w temperaturze 0°C. W efekcie powstaje trunek o lekkim, nienachalnym, owocowym smaku, przełamanym delikatną, kwaskową nutą. W tle pobrzmiewają nuty korzenne, dodające smakowi wina wyrazistości. W aromacie wyczuwamy przede wszystkim wiśnie, ale także maliny, jeżyny oraz ściółkę leśną. Komplet tych doznań uzupełnia intensywna, wiśniowa barwa wina.

W towarzystwie łososia
Gruzińskie, czerwone wina serwujemy przede wszystkim z pieczonymi i grillowanymi mięsami – jagnięciną oraz wołowiną. Co nie dziwi, doskonale komponują się z tradycyjną, mięsną, gruzińską kuchnią. Jednak Marani Kindzmarauli Bio sprawdzi się też jako dodatek do nieco lżejszych potraw, a nawet do ryb, do których w większości przypadków serwujemy wino białe. Dzięki połączeniu nut wiśniowych i korzennych będzie wyśmienite np. do potraw z łososia. Jest to szczególnie istotne zważywszy na to, że już niedługo to właśnie takie dania będą królować na wigilijnych stołach.