Korzyści czerpane z natury – jak oliwa z oliwek wpływa na organizm człowieka

korzysci-czerpane-z-natury-jak-oliwa-z-oliwek-wplywa-na-organizm-czlowieka-1

Oliwa z oliwek już w mitologii nazywana była „złotym płynem”, stanowiąc  symbol odporności i witalności. Znajdowała ona swoje powszechne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także do pielęgnacji ciała. Współcześnie, niektóre jej korzystne właściwości wciąż pozostają przez nas nieodkryte i niedocenione. Właśnie dlatego Olitalia - marka  jednego z największych producentów oliwy we Włoszech, podpowiada jak najlepiej wykorzystać cenne składniki tego wartościowego produktu.


Największą wartość stanowi oliwa wytłaczana z dojrzałych owoców na zimno, tzw. extra vergine, która posiada lekko zielonkawy kolor. Jest ona zdecydowanie bardziej wartościowym produktem od pozostałych olejów, ponieważ nie jest filtrowana i dzięki temu zachowuje najcenniejsze składniki odżywcze korzystne dla organizmu. Ze względu na naturalne pochodzenie sprawdzi się doskonale nie tylko w kuchni, ale także znacząco wpłynie na zdrowie i urodę.

Kulinarna mistrzyni
Wyrazisty charakter oliwy z oliwek sprawia, że posiada ona szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Zdrowy tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego z łatwością eksponuje to co najlepsze w danej potrawie. Dodatek ziół, czosnku, czy octu balsamicznego wystarczy by stworzyć na jej bazie wspaniały sos vinegrette do sałatek lub aromatyczną marynatę, nadającą mięsom odpowiedniej chrupkości. Oliwa wspaniale komponuje się z różnego rodzaju makaronami, ryżem, pizzą i owocami morza. Bez przeszkód można ją używać do nasączenia pieczywa, w zastępstwie masła czy margaryny. Świetnie sprawdzi się również do gotowania, pieczenia i grillowania lub jako wykończenie gotowych już dań.

Uosobienie zdrowia
Oliwa extra vergine stanowi doskonałą alternatywę dla tłuszczów zwierzęcych, szkodliwych margaryn i innych olejów roślinnych używanych w kuchni.  Jest niezwykle cenny źródłem nienasyconych kwasów(NNKT), które wspierają prawidłowy rozwój organizmu  i utrzymują właściwy stan skóry. Oliwa wspaniale oczyszcza układ pokarmowy i reguluje procesy trawienia, dlatego warto ją stosować na diecie odchudzającej. Powinna być ona używana również przez osoby chore lub narażone na cukrzycę, gdyż kwasy jednonasycone w niej zawarte obniżają i regulują poziom cukru we krwi.
Oliwa Extra Vergine zapobiega także nadciśnieniu i pomaga w walce z niekorzystnym dla zdrowia cholesterolem (LDL).

Bogini urody
Czysta postać oliwy z oliwek przynosi doskonałe rezultaty jako kosmetyk, gdyż posiada dużą zawartość witaminy E, znanej ze swych odmładzających właściwości.  Wnikając w skórę wygładza zmarszczki, natłuszcza i działa kojąco na wszelkie podrażnienia. Oliwa może być stosowana jako nawilżający balsam do ciała lub zmieszana z miodem jako balsam do ust, zapobiegający ich pierzchnięciu i pękaniu.
Masaż z jej udziałem pobudza krążenie i w dużym stopniu redukuje cellulit. Stosowana jest także do kąpieli, maseczek i peelingów domowej roboty, nadając całemu ciału zdrowego i promiennego wyglądu. Oliwa korzystnie wpływa również na nasze włosy, sprawiając że stają się odżywione, gładkie i bardziej lśniące. Warto również  nawilżać oliwą z oliwek paznokcie, gdyż dzięki takiemu zabiegowi  będą zawsze mocne, wytrzymałe i zadbane.


Oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
Pojemność: 250 ml
Cena rekomendowana: 10,99 zł

Oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
Pojemność: 500 ml
Cena rekomendowana: 19,49 zł

Oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
Pojemność: 750 ml
Cena rekomendowana: 25,99 zł

Oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
Pojemność: 1000 ml
Cena rekomendowana: 30,49 zł