Flan pomarańczowy

flan-pomaranczowy-1

Składniki dla 8 porcji:
-   1¼ szklanki cukru kryształu
-    2 szklanki mleka
-   1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%)
-    6 żółtek
-    4 jajka
-    4 łyżeczki sosu TABASCO® Brand Green Pepper
-    ¼ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy


Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 160°C. W litrowym rondlu z grubym dnem podgrzej 1 szklankę cukru na średnim gazie,
aż do stopienia się cukru. Nieustannie mieszaj za pomocą drewnianej łyżki, aż cukier nabierze ciemnego, bursztynowego koloru. Szybko przelej karmel do szklanej formy do pieczenia o średnicy 23cm lub do ośmiu pucharków o pojemności szklanki. Energicznie przechylaj naczynie, by równomiernie pokryć dno i boki karmelem. Odstaw.

W 2-litrowym rondlu podgrzej mleko i śmietanę kremówkę na średnim gazie, doprowadzając do wrzenia.
W międzyczasie w średniej misce ubij żółtka, jajka i pozostałą ćwierć szklanki cukru. Wolnym strumieniem wlej gorącą mieszankę mleczną do jajek, nieustannie ubijając. Dodaj zielony sos TABASCO® i ekstrakt z pomarańczy. Umieść miskę w kąpieli wodnej w nieco większym garnku. Do większego garnka wlej gorącą wodę do połowy wysokości miski z masą. W przypadku 23-centymetrowej formy piecz przez 75 minut lub do momentu, gdy podczas sprawdzania ciasta nożem wyciągnięty nóż będzie czysty. Masę w pucharkach piecz przez ok. 30 minut. Wyjmij z kąpieli wodnej i ustaw na kratce. Ostudź do temperatury pokojowej. Przykryj i wstaw na noc do lodówki.

Przed podaniem szybko odwróć flan na półmisek.

Vano Makhniashvili, z firmy Marani 1915 – do flanu pomarańczowego pasować będzie wino o lekko kwiatowym bukiecie i aromacie owoców tropikalnych. Idealna propozycja to Marani Tvishi – jego subtelna słodycz przy jednocześnie zachowanej kwasowości sprawi, że potrawa będzie lżejsza i przyjemniejsza dla podniebienia.