Cielęcina duszona po kreolsku

cielecina-duszona-po-kreolsku-1

Składniki na 5 porcji:
•    1kg cielęciny (filet)
•    2 gałązki rozmarynu
•    100 g szparagów (poza sezonem mogą być ze słoika)
•    200 g pieczarek
•    1 marchewka
•    700 g przecieru pomidorowego Valfrutta
•    100 ml białego wina
•    1 ząbek czosnku
•    szafran do smaku
•    oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
•    sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
Cielęcinę pokrój w medialony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem. Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut. Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty. Potrawę podawaj udekorowaną szparagami i pieprzem. Gotuj ok. 10 minut, a następnie dodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.