Dip jabłkowo-imbirowy Czatni z sosem sojowym Kikkoman

dip-jablkowo-imbirowy-czatni-z-sosem-sojowym-kikkoman-1

Składniki:
- papryczki Jalapeno (według uznania)
- pół pęczka kolendry lub bazylii
- 2 słodkie i kwaśne jabłka
- 30g świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżki cukru
- sok jabłkowy
- 6 łyżek świeżo ważonego sosu sojowego Kikkoman


Sposób przygotowania:
Ostrożnie posiekać papryczki (dla mniej ostrego smaku usunąć gniazda nasienne). Umyć, a następnie drobno posiekać kolendrę lub bazylię. Obrać jabłko oraz imbir i pokroić na około 0,5 centymetrowe kawałki. Skarmelizować cukier na patelni, dodać małą ilość soku jabłkowego. Dodać papryczki, sos sojowy, imbir oraz połowę jabłka pokrojonego w kostki i zostawić na wolnym ogniu na ok. 10 minut. Kiedy karmelizowany cukier rozpuści się całkowicie, wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać kawałki jabłka, ponownie zagotować i dodać cukru do smaku. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać z kolendrą lub bazylią.