Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą

spaghetti-z-suszonymi-pomidorami-gorgonzola-i-rucola-1

Składniki na 4 porcje:
•    500 g makaronu spaghetti
•    słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti
•    300 g sera gorgonzola
•    250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
•    1 średnia cebula
•    4 ząbki czosnku
•    oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
•    3 garści rukoli
•    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
•    sól i pieprz (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.