Jakie wino podajemy do obiadu?

jakie-wino-podajemy-do-obiadu-1

Zwyczaj podawania wina do uroczystego posiłku powoli zadamawia się w Polsce. Przygotowując przyjęcie i chcąc dopełnić danie trunkiem należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę przy jego doborze. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jednak ten nietrafiony może przyczynić się do dosłownej katastrofy kulinarnej. Aby nie narazić się na faux pas, Marco Ghia – pasjonat wina i szef  Warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool zdradza kilku podstawowych zasad, dzięki którym sztuka podawania wina do obiadu stanie się prosta i przyjemna.


Gdzie szukać podpowiedzi?
Najbardziej rozpowszechniona i tradycyjna zasada, która głosi, że białe wino powinno podawać się do ryb, a czerwone do czerwonego mięsa powoli odchodzi w zapomnienie. Marco Ghia przygotował specjalną rozpiskę najpopularniejszych składników spożywczych oraz potraw, a następnie przyporządkował je poszczególnym gatunkom wina:
•    Franciacorta - do potraw słonych
•    Sauvignon Blanc – do tart i sosów
•    Grüner Veltliner - do potraw z dodatkiem świeżych ziół
•    Pinot Grigio – do dań lekkich oraz do chudych rybnych
•    Chardonnay - do tłustszych ryb lub ryb w bogatym sosie
•    Off-Dry par Riesling - do potraw słodkich i pikantnych
•    Chianti - do krewetek
•    Moscato d\'Asti – do owocowych deserów
•    Pinot Noir - do potraw z ziemistych smakach
•    Sangiovese – do czerwonego mięsa

Czy temperatura wina ma znaczenie?
Tak. Niezbędne jest podawanie wina w odpowiedniej temperaturze, ponieważ dopiero wtedy będziemy mogli poczuć pełnię jego smaku. Marco Ghia przygotował zestawienie, dzięki któremu trudno popełnić błąd:
•    18 ° C -  Shiraz, Cabernet Sauvignon Rodan California, Vintage Por
•    17 ° C  - Bordeaux Châeauneuf-du-Pape, Ribera delDuero, South African Pinotage, Cabernet
•     16 ° C - Reds, Rioja, Toro, Australii i Kalifornii Pinot Noir, Tawny i Ruby Porty
•     15 ° C - Côte Chalonnaise, Zinfandel, Pinot Noir,  Pinot Noir, Oloroso i sherry Cream, Bual i Maderias Malmsey
•    14 ° C - Chinon, Bourgueil, Washington State Cabernet Sauvignon, Valpolicella, Chianti
•    12 - 13 ° C -  Beaujolais, Sancerre, Bardolino, Lago di Caldaro, Sanish
•     9 ° C - Pessac-Léognan i Graves, Chardonnay, Chardonnay, Semillon, Chardonnay
•    8 ° C -  Alzacja, Chablis, Côte Chalonnaise i Maconnais, Franken, Riesling, Cabernet i Grenache
•    7 ° C - wina musujące, Sancere
•    6 ° C -  Anjou,  Sauvignon, Asti,
•    5 ° C - Soave, Vinho Verde, Swiss Chasselas, Grüner Veltliner,


Domowe laboratorium
Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z winem warto najpierw poeksperymentować. Podczas wolnego wieczoru spróbujcie otworzyć  butelkę swojego ulubionego trunku, np.  Prosecco i  połączyć z nim ulubione składnik np. sery, mięso czy owoce. Dzięki tej prostej czynności na własnej skórze przekonacie się co komponuje się dobrze, a co nie. Innym ciekawym sposobem, który poleca Marco Ghia, jest próbowanie kilku rodzajów wina podczas gotowania. Najpierw posmakujcie samego wina, a potem z kęsem potrawy. Dzięki tej niewinnej zabawie pozyskacie unikalną wiedzę, które z nich najlepiej pasuje do przyrządzanego dania. Polecamy, aby do eksperymentowania zaprosić przyjaciół i stworzyć im możliwość zabrania do stołu kieliszka z tym gatunkiem wina, które najbardziej  zasmakowało im podczas testów.