Grillowane bakłażany z sałatką ryżową z tofu

grillowane-baklazany-z-salatka-ryzowa-z-tofu-1

Składniki na 4 porcje:
•    2 bakłażany
•    1 marchewka
•    1 rzepa
•    1 por
•    200 g tofu
•    1 pęczek pietruszki
•    1 szklanka ryżu długoziarnistego
•    100 ml marynaty Teriyaki Kikkoman


Przygotowanie:
Czas przygotowania: 40 min
Umyj i przepołów bakłażany, wydłub trochę miąższu i umieść go w misce. Umyj, obierz i pokrój w kostkę pozostałe warzywa. Podobnie pokrój także tofu. Umyj ryż pod bieżącą wodą, a następnie gotuj go we wrzątku przez około 20-25 min, aż będzie ‘al dente’. W ostatnich 5 minutach gotowania dodaj pokrojone warzywa i miąższ z bakłażana.
Posiekaj pietruszkę, a następnie dodaj ją do ryżu razem z tofu. Całość dopraw marynatą Teriyaki Kikkoman. Natrzyj bakłażany oliwą i umieść w nich sałatkę ryżową. Delikatnie grilluj faszerowane warzywa.
Wskazówka: Danie smakuje doskonale, kiedy posypiesz je żółtym serem po wierzchu.