Pomysł na buraczany makaron

pomysl-na-buraczany-makaron-1

Składniki:
•    Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g
•    Buraki – 2 szt. średniej wielkości
•    Cebula – 1 szt. średniej wielkości
•    Słodka śmietanka 18% - 150 ml
•    Sok z 1/3 cytryny
•    Czosnek – 2 ząbki
•    Oliwa – 2 łyżki
•    Parmezan lub Grana Padano do posypania
•    Sól, pieprz i cukier do smaku
•    Bazylia do dekoracji


Wykonanie:
1.    Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
2.    Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy.
3.    Oliwę rozgrzewamy na patelni.
4.    Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
5.    Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli.
6.    Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię.
7.    Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
8.    Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i podgrzewamy.
9.    Danie wykładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.