Szaszłyki z łososiem i ananasem

szaszlyki-z-lososiem-i-ananasem-1

Składniki (8 szaszłyków):
- 200 g ananasa
- 250 g filetu z łososia
- 40 listków mięty
- 3 gałązki tymianku
- 3 gałązki kopru
- 3 g różowego pieprzu
- 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
- 30 ml soku z cytryn Limmi
- sól


Sposób przygotowania:
· Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).
· Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
· Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
· Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i chłodź w lodówce przez 2 godziny.
· Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.