Jesienne tosty z grzybami i brokułem oraz jajeczno grzybowy dip

jesienne-tosty-z-grzybami-i-brokulem-jajeczno-grzybowy-dip-1

Składniki:
•    4 kanapki chleba tostowego pełnoziarnistego firmy Dan Cake,
•    4 plastry żółtego sera,
•    8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć też pieczarek),
•    6 różyczek brokuła,
•    Sól, pieprz

Składniki na dip:
•    4 jajka,
•    4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby),
•    Łyżka oliwy,
•    Łyżka majonezu,
•    Natka pietruszki,
•    Słodka papryka
•    Sól, pieprz

Przygotowanie:
Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy kroimy go w plasterki. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180°. W tym czasie przygotowujemy dip. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka. Pieczarki należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami. Na koniec dodajemy posiekane białka natkę pietruszki oraz pieprz. Miskujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.