Szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką i serem

szparagi-zapiekane-w-ciescie-francuskim-z-szynka-i-serem-1

Składniki (porcja na 1 os):
- ciasto francuskie x 1/6 rolki
- szparagi mix x 3 sztuki
- szynka (typu Parmeńska, Serrano,  Schwarzwaldzka) x 1 plaster
- ser tarty (typu parmezan, grana padano, cheddar, gruyere)
- żółtko od jajka x 1 sztuka
 


Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty.  Na jednym z nich położyć plaster szynki i oprószyć tartym serem. Szparagi obrać ze skórki (poniżej główki),odciąć zdrewniałe końcówki  i położyć na całość kompozycji . Na sam koniec  zwinąć całość w rulon i posmarować surowe ciasto rozmąconym żółtkiem. Piec w temp. 210°C przez około 20 minut.