Churros con chocolate

churros-con-chocolate-1

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml wody
- 3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr oliwy do smażenia
- cukier puder do posypania
- tabliczka gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:
W rondelku wymieszać wodę z oliwą, solą i proszkiem, doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zapieni, zestawić z ognia i wlać do miski z mąką. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto. Formować długie oraz zawijane paluchy. Rozgrzać litr oliwy. Smażyć partiami na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem i podawać z kawą lub gorącą czekoladą.