Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

kurczak-z-dynia-suszona-zurawina-i-szalwia-1

Składniki:
•    dynia piżmowa i hokkaido 1 kg
•    kurczak cały 1 szt.
•    żurawina Bakalland 100 g
•    opcjonalnie Złote owoce Bakalland 60 g
•    białe wino 100 ml
•    miód 1 łyżka
•    cebula 3 szt.
•    czosnek 1 ząbek
•    papryczka chilli 1 szt.
•    sól
•    pieprz
•    szałwia świeża
•    olej do smażenia


Przygotowanie:
Na oleju lub maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek i dodajemy listki szałwii. Umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie mięso dodajemy na patelnię do delikatnie podsmażonej cebuli i dosypujemy suszone owoce żurawiny. Aby nadać potrawie delikatnej kwaskowości możemy również dodać Złote owoce. Całość podlewamy winem i krótko odparowujemy. W międzyczasie umytą i obraną dynię (dyni hokkaido nie musimy obierać) kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do kurczaka razem z miodem i pokrojoną papryczką chilli, a następnie przyprawiamy danie solą. Całość dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Potrawę podajemy z pieczywem.