Makowy Tort

makowy-tort-1

Składniki:
•    5 jajek
•    2 duże łyżki płynnego miodu
•    850 g masy makowej Bakalland
•    1 szklanka cukru
•    1 opakowanie cukru wanilinowego
•    100 g płatków migdałowych Bakalland
•    200 g żurawiny Bakalland
•    1 aromat migdałowy (9 ml)


Składniki na krem:
•    250 g serka mascarpone
•    200 ml  śmietanki 30%
•    2 łyżki cukru pudru
•    1 aromat pomarańczowy (9 ml)
•    powidła śliwkowe

Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, esencją pomarańczową i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać płatkami czekoladowymi oraz migdałami w płatkach.