Śniadaniowa chałka z truskawkami

sniadaniowa-chalka-z-truskawkami-1

Składniki:
•    1 opakowanie Słodkich Truskawek PROSTE HISTORIE
•    6 kromek chałki lub pieczywa tostowego
•    3 łyżki cukry
•    ½ łyżeczki cukru waniliowego
•    1 cytryna
•    Szczypta cynamonu
•    4 jajka
•    4 łyżki śmietanki kremówki
•    4 łyżki masła
•    Szczypta soli
•    Cukier puder


Sposób przygotowania:
Rozmroź Słodkie truskawki PROSTE HISTORIE na sitku. Na patelnię wsyp 2 łyżki cukru, ½ łyżeczkę cukru waniliowego i sok z 1 cytryny. Zacznij podgrzewać i jeśli tylko zacznie lekko zmieniać kolor na słomkowy, dodaj odcedzone truskawki. Trzymaj na ogniu 2 minuty. Wyłącz, dodaj 1 płaską łyżkę masła i szczyptę cynamonu. W misce ubij lekko 4 jajka z dodatkiem 4 łyżek śmietanki kremówki, szczypty soli i 1 płaskiej łyżeczki cukru. Przygotuj 6 kromek chałki lub pieczywa tostowego. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła. Zanurzaj kawałki chleba w masie jajecznej i smaż po 1 minucie z każdej strony, na rumiano. Przed kolejną partią umyj patelnię i dodaj kolejne masło. Na ciepłe tosty kładź porcję truskawek i oprósz cukrem pudrem.