Zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem

zupa-cebulowa-z-bialym-winem-grzankami-i-serem-1

Składniki:
•    1 opakowanie Zupy cebulowej z grzankami PROSTE HISTORIE
•    4 średnie cebule
•    4 łyżki oleju
•    1 łyżka suszonego tymianku
•    150 ml białego wina
•    4 liście laurowe
•    2 ząbki czosnku
•    Ser typu gruyere
•    Cukier
•    Sól i pieprz


Sposób przygotowania:
4 średnie cebule przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu pilnując, aby zeszkliła się na złoto. Pod koniec dodaj sól, cukier, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, a następnie podlej kieliszkiem 150 ml białego wina. Duś całość przez 2 minuty. Do 1,5 litra gotującego się bulionu dodaj 4 liście laurowe, zgniecione 2 ząbki czosnku. Wrzuć zamrożoną Zupę cebulową PROSTE HISTORIE oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, dopraw solą, pieprzem, następnie serwuj z drobno startym serem typu gruyere. Na końcu posyp zupę grzankami odświeżonymi na gorącej patelni.