Drożdżowa baba wielkanocna z migdałami

drozdzowa-baba-wielkanocna-z-migdalami-1

Składniki:
•    3  szklanki mąki pszennej
•    21 g suchych drożdży  
•    6 żółtek
•    1 jajko
•    szczypta soli
•    1 szklanka mleka
•    pół szklanki cukru
•    125 g masła
•    100 g płatków migdałów Bakalland do ozdoby
•    Kajmak tradycyjny Bakalland do ozdoby
•    2 łyżeczki soku z cytryny


Przygotowanie:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: roztrzepane żółtka, jajko, cukier, mleko, sól, sok z cytryny, płatki migdałów, dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność. Następnie formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką, do momentu aż ciasto zwiększy objętość (ok. 1,5 h). Następnie wyrabiamy ciasto jeszcze raz. Gotowe przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 35-40 minut. Po wystygnięciu smarujemy babę kajmakiem i ozdabiamy migdałami.