Szkockie jajka z cebulowym reliszem

szkockie-jajka-z-cebulowym-reliszem-1

Składniki na 4 porcje:
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 375 g mięsa mielonego
- 5-6 sztuk cebuli dymki
- 2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2-3 łyżeczki musztardy francuskiej


Panierka:
- 1 rozbite jajko
- 3-4 łyżki mąki
- 100 g bułki tartej
- 500 ml oleju roślinnego do smażenia

Cebulowy relisz:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 duże pokrojone cebule
- 2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Rozgrzej olej we frytownicy lub średniej wielkości rondlu do 170°C lub aż do momentu skwierczenia.
Włóż mięso do miski, razem z cebulką dymką, sosem sojowym Kikkoman i musztardą, po czym dobrze wymieszaj. Mokrymi rękoma podziel porcje mięsa na 4 kulki. Weź jedną kulkę i spłaszcz ją, a następnie owiń dokładnie wokół ugotowanego na twardo jajka. Powtórz czynność z pozostałymi porcjami mięsa.
Następnie przygotuj panierkę. Do osobnych głębokich talerzy wysyp mąkę, bułkę tartą oraz wlej rozbite jajko. Ostrożnie obtocz przygotowane kulki w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż kulki na rozgrzanym tłuszczu przez 4-5 minut od czasu do czasu obracając, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Wyciągnij ostrożnie kulki za pomocą łyżki i odsącz z tłuszczu wykładając je na papierowy ręcznik.
Podczas smażenia możesz zacząć przygotowywać cebulowy relisz. Rozpuść na patelni masło i oliwę. Dodaj cebulę i smaż przez około 4-5 minut aż zmięknie. Dodaj  sos sojowy Kikkoman oraz cukier i dobrze wymieszaj. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko przez około 20 minut, mieszając sporadycznie, aż cebula stanie się brązowa i zawiesista. Podaj na zimno lub na gorąco, pokrywając reliszem szkockie jajka po wierzchu.