Domowy pasztet z suszoną żurawiną i orzechami laskowymi

domowy-pasztet-z-suszona-zurawina-i-orzechami-laskowymi-1

Składniki:
•    0,5 kg piersi z kurczaka
•    0,5 kg łopatki wieprzowej
•    0,5 kg wątróbki drobiowej
•    350 g boczku  
•    6 listków laurowych
•    6 ziaren ziela angielskiego
•    8 ziaren czarnego pieprzu  
•    pęczek włoszczyzny
•    3 duże cebule
•    4 ząbki czosnku
•    łyżeczka gałki muszkatołowej
•    4 łyżki majeranku
•    100 g suszonej żurawiny Bakalland
•    100 g orzechów laskowych Bakalland  
•    2 jajka
•    sól i pieprz do smaku
•    3 łyżki tymianku


Przygotowanie:
Łopatkę i pierś kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Następnie dodajemy do niej pokrojone mięso, włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż zmięknie. Wcześniej wyjmujemy pierś z kurczaka i warzywa. Ugotowane składniki pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na patelni podsmażamy: cebulę, czosnek i pokrojony boczek. Dodajemy do tego wątróbkę. Wszystko podsmażamy do przyrumienienia. Po usmażeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne składniki mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Po zmieleniu wszystko doprawiamy. Dodajemy: tymianek, majeranek, gałkę, sól, pieprz, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy dokładnie rękami w dużej misce. Na samym końcu dodajemy suszoną żurawinę i orzechy, jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do wcześniej wysmarowanej masłem formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Wkładamy do niego formę i pieczemy przez około godzinę.