Schab w marynacie z suszonych śliwek i moreli

schab-w-marynacie-z-suszonych-sliwek-i-moreli-1

Składniki:
•    500 g schabu wieprzowego bez kości
•    100 g suszonych moreli Bakalland
•    100 g suszonych śliwek Bakalland
•    2 jabłka
•    3 łyżki oliwy  oliwek
•    2 łyżeczki brązowego cukru
•    3 łyżeczki sosu sojowego
•    1 łyżeczka rozmarynu
•    1 łyżeczka słodkiej papryki
•    1 szklanka wody
•    sól
•    pieprz


Przygotowanie:
Schab dokładnie myjemy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy oliwę, sos sojowy, sól, pieprz, paprykę. Na patelni karmelizujemy z brązowym cukrem i szklanką wody suszone morele i śliwki, dodajemy do nich rozmaryn. Gotowe odstawiamy do wystudzenia, dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy schab. Odstawiamy na kilka godzin, w zależności od uznania. Gotowy przekładamy do brytfanny, obok przelewamy marynatę, wykładamy suszone owoce. Pieczemy przez ok. 50 minut, przez 1,5 godziny.