Chleb niejedno ma imię

chleb-niejedno-ma-imie-1

O tym, czy wykorzystywać go w diecie czy nie, od wielu lat toczą się dyskusje. Jedno jest pewne - od zarania dziejów, chleb był podstawą posiłków. Dawał energię potrzebną do pracy i krzepił organizm dostarczając mu niezbędnych wartości odżywczych. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów chleba, a statystyczny Polak zjada go do 100 kg rocznie! Nie warto bagatelizować tego produktu i poznać jego właściwości.


Pod słowem „pieczywo” kryją się różnego rodzaju wypieki, których podstawą jest ciasto wykonane z mąki oraz wody z solą. Różnorodność produktów dostępnych na rynku wynika z zastosowania różnych rodzajów mąki do ich wypieku.

Chleby jasne – pszenne
Jasne pieczywo należy do grupy produktów lekkostrawnych. A znajdziemy w niej m.in. produkty świeże, wypiekane na zakwasie, bagietki oraz chleby tostowe. W ciągu ostatnich lat pieczywo tostowane cieszy się niemałą popularnością! Chleb Tostowy Pszenny Dan Cake charakteryzuje się tym, ze posiada miękką skórkę, a wyrabiany jest z najwyższej jakości mąki pszennej, na naturalnym zakwasie chlebowym. W tym wypadku najważniejszy jest brak konserwantów. Takie pieczywo jest bardzo wygodne w użyciu, nadaje się do spożycia na ciepło i na zimno – wszystko wedle upodobań podniebienia!

Chleby żytnie
W tej grupie znajdziemy pieczywo, które w swoim składzie posiada mąkę żytnią jasną lub ciemną. Takie chleby są bardzo często wypiekane na zakwasie. Do tej kategorii zaliczamy przede wszystkim chleb razowy, pełnoziarnisty, staropolski oraz pumpernikiel. W przypadku tych ostatnich warto zwrócić uwagę na tradycję wypieku. Pumpernikiel Haverland od Dan Cake to klasyka gatunku. Wypiekany w Westfalii, posiada tradycyjną recepturę niezmienną od 1570 roku. Ciekawostką jest to, że jest on wypiekany wielostopniowo przez 24 godziny! Wykorzystanie tylko naturalnych składników, pełnoziarnistej mąki żytniej z dodatkiem słodu i odrobiną soli daje karmelową nutę i lekko słodki smak. W takim wypieku jego amator znajdzie ponad 9% błonnika i tylko 200 kcal w 100g!

Chleby ciemne
Ciemne pieczywo ma więcej witamin z grupy B niż jego biały odpowiednik. Korzystnie wpływa na skórę oraz układ nerwowy. W swoim składzie posiada żelazo, cynk i magnezu. Bardzo często ciemne pieczywo występuje w połączeniu z drogocennymi dla zdrowia zbożami. Pełnoziarniste wypieki są podstawą zbilansowanej diety. Zawierają węglowodany złożone, które usprawniają funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego. Dzięki temu organizm utrzymuje wysoki poziom energii przez długi czas. Ich przedstawicielem jest, bogaty w błonnik i trzy zboża – chleb kanapkowo tostowy Dan Cake. Co wyróżnia ten produkt? Możliwość wyboru. Pieczywo doskonale smakuje na ciepło, sprawdza się też, jako baza pod kanapkę „na zimno”. Chleb Dan Cake to pieczywo tostowe - łączące delikatność i wartości odżywcze mąki pełnoziarnistej. Kolejna zaleta wypieku to proces jego wytwarzania, produkowany jest na naturalnym zakwasie – bez dodatku konserwantów.