Tercet egzotyczny, czyli mirabelka, szpinak i kozi ser

tercet-egzotyczny,-czyli-mirabelka,-szpinak-i-kozi-ser

Składniki:

  • garść liści świeżego szpinaku
  • ½ opakowania koziego sera
  • 2 garści mirabelek
  • garść orzechów włoskich
  • garść nasion słonecznika
  • 1 łyżka octu mirabelkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g żurawiny

Przygotowanie:

Liście szpinaku umyj, osusz i wrzuć do głębokiego naczynia. Kozi ser pokrój w drobną kostkę, zaś mirabelki na połówki, po czym dodaj je do szpinaku. Na rozgrzanej patelni upraż nasiona słonecznika i orzechów włoskich. Ocet mirabelkowy dokładnie wymieszaj z miodem. Sałatkę posyp nasionami słonecznika, orzechami oraz żurawiną. Całość skrop mirabelkowo – miodowym dressingiem.