Ricotta z bazyliowym pesto

ricotta-z-bazyliowym-pesto

Składniki:
•    250 g świeżego sera ricotta
•    4 łyżki Ponti Pesto alla Genovese
•    2 pory
•    3 ziemniaki
•    20 czarnych oliwek Serpis
•    pieprz i sól
•    oliwa z oliwek extra virgin Olitalia

Sposób przygotowania:
Obierz i ugotuj ziemniaki. Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojonego w krążki pora i dodaj półszklanki wody. Posól i duś ok. 10 minut. Zmieszaj świeżą ricottę z Pesto Ponti alla Genovese. Dopraw do smaku. Napełnij 4 miseczki masą z ricotty i wstaw je do lodówki do ochłodzenia. Na 4 talerze wyłóż porcję pokrojonych ziemniaków, duszonego pora i czarnych oliwek. Dodaj kopczyki z serka ricotta i udekoruj kroplami oliwy z oliwek i  świeżo zmielonym pieprzem.