Bezy z musem śmietanowo – rabarbarowym z truskawkami

bezy-z-musem-smietanowo-–-rabarbarowym-z-truskawkami

Beza:

  • 1 opakowanie bezy Delecta
  • 125 ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 700 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny Delecta
  • 10 łyżek wody
  • 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 10 truskawek lub innych owoców sezonowych pokrojonych
    w plasterki

 

Sposób przygotowania:

  1. Zawartość opakowania z bezą przesyp do miski, dodaj wodę, następnie całość zmiksuj.
  2. Na papierze do pieczenia narysuj 10 okręgów o średnicy ok. 7-8 cm i równo rozłóż na nich gotową masę.
  3. Bezy wstaw na 60 minut do nagrzanego do 140-150 stopni piekarnika.
  4. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem i gotuj ok. 25 minut aż się rozpadnie.
  5. Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej ją lekko w garnku lub mikrofalówce uważając, aby się nie zagotowała.
  6. Żelatynę lekko ostudź, dodaj 2 łyżki musu rabarbarowego, wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę do pozostałej ilości musu. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
  7. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do przestudzonego musu rabarbarowego, następnie całość delikatnie wymieszaj.
  8. Upieczone i wystudzone bezy przełóż kremem, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.