Dieta bogata w smak

dieta-bogata-w-smak

Niejednokrotnie dla osób pozostających na diecie problematyczny okazuje się deficyt smaku w dietetycznych daniach. Nie dzieje się tak bez przyczyny - każdy organizm inaczej bowiem odbiera bodźce smakowe. Dlatego decydując się na stosowanie diety, warto zastanowić się, jakie smaki chcemy odczuwać i przenieść je do menu w najprostszy sposób – dodając wspomagające dietę przyprawy.

Za odczuwanie smaku odpowiedzialna jest skoordynowana praca wszystkich zmysłów. To właśnie smak działa na psychikę w taki sposób, że potrafi przenieść nas do czasów dzieciństwa. Kiedy połączymy go z węchem – spotęgujemy wrażenia smakowe, a kiedy dodamy do tego dotyk – dojdziemy do wniosku, że smak to swoista filozofia. Dlatego tak istotne jest, aby to, co jemy, zawsze było pełne smaku i aromatu. Ma to zastosowanie również w przypadku osób, które pozostają na ścisłej diecie. Tym samym warto do swojego menu wprowadzić kilka przypraw, które wspomagając odchudzanie, nadadzą potrawom nietuzinkowy smak. Smak, do którego będziemy chcieli codziennie wracać.

Przyprawiaj na zdrowie

Brązowy, żółty i czerwony – to trzy kolory przypraw, które nieodłącznie powinny towarzyszyć osobom pozostającym na diecie. Cynamon - odpowiednik koloru brązowego - ma największe właściwości antyoksydacyjne,  pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i wydzielanie insuliny. Właściwości te sprawiają, iż skutecznie  ogranicza apetyt, co z kolei skutkuje utratą wagi.  Dodawany do potraw nadaje im orientalnego charakteru. Odpowiednikiem koloru czerwonego jest w tym wypadku pieprz cayenne, którego działanie przyspiesza  metabolizm, a w konsekwencji także spalanie tłuszczu. Dodaje on daniom pikanterii, pobudzając kubki smakowe bez podrażniania ich. Trzecia przyprawa – żółta - to kurkuma, która w zbawienny sposób wpływa na cały organizm. Jej wyrazisty smak pasuje do kasz czy ryżu, będących nieodłącznymi składnikami diety.

Smak na piedestale

Przyrządzając dietetyczne dania, należy uważać, aby nie pozbawiać ich wartości odżywczych. Za długo gotowane warzywa, ryby czy mięso będą nie tylko niesmaczne, ale także bezwartościowe dla organizmu. Kleisty ryż lub kasza – jedzone w porze lunchu – w skuteczny sposób zniechęcą do dalszego przestrzegania diety. W zachowaniu smaku nieocenione jest urządzenie Thermomix® , które łączy w sobie funkcje aż 12 innych urządzeń kuchennych. Dzięki dedykowanym akcesoriomgotujemy w nim warzywa i mięso na parze, nie pozbawiając ich smaku ani substancji odżywczych. Tak przyrządzone dania nie tracą też koloru. W naczyniu miksującym urządzenia można ugotować ryż lub kaszę i to bez obaw o rozgotowanie ich, gdyż Thermomix® sam nadzoruje wszystkie zachodzące w nim procesy. Czyni to w sposób zapewniający daniom pełnię aromatu, a co za tym idzie – pełnię smaku.