Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii

pulpety-z-tunczyka-i-kaszy-jaglanej-z-makaronem-z-cukinii

Składniki (3 porcje):

· 3 słoiki tuńczyka marki Callipo

· 1/2 szklanki kaszy jaglanej

· 1 jajko (L)

· skórka z 1 cytryny

· 2 ząbki czosnku

· 2 cukinie (małe)

· olej ryżowy marki Olitalia

· sok z 1/2 cytryny

· sól himalajska

· pieprz

Sos:

· 1 puszka pomidorów krojonych marki Ponti

· 1/2 cebuli

· 2 ząbki czosnku

· garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla marki Serpis

· olej ryżowy marki Olitalia

· bazylia świeża

· sól himalajska

· pieprz

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.

2. Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.

3. Czosnek posiekaj.

4. Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.

5. Uformuj niewielkie kotleciki.

6. Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.

7. Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.

8. Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.

9. Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.