Smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi

smazona-chalka-z-sosem-budyniowym-z-owocami-lesnymi

Składniki:

- Owoce lasów i sadów PROSTE HISTORIE

- 250 ml tłustego mleka

- szczypta kardamonu

- 60 g cukru pudru

- ½ otartej skórki z pomarańczy

- 4 żółtka jajek

- 1 całe jajko

- 4 kromki chałki

- łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Do mleka wrzucamy szczyptę kardamonu, 30 g cukru pudru, otartą skórkę z pomarańczy. Podgrzewamy, odstawiamy na 30 minut. Wyjmujemy przyprawy. Z żółtek i 30 g cukru pudru ukręcamy kogel mogel. Mleko ponownie doprowadzamy do wrzenia i gorące, ciągle mieszając, wlewamy do ukręconych żółtek. Przenosimy na mały ogień i nieustannie pilnujemy gęstniejącego kremu. Gdy osiągnie konsystencję ciepłego budyniu, dodajemy do niego 3 czubate łyżki zamrożonych "Owoców lasów i sadów" PROSTE HISTORIE. Już nie podgrzewamy, owoce świetnie wkomponują się w sos. Na maśle smażymy kromki chałki zanurzonej w lekko podbitym jajku. Rumiane serwujemy z ciepłym, owocowym sosem budyniowym.