Polędwica w winie podana na płatach lasagne z pesto i z fasolką

poledwica-w-winie-podana-na-platach-lasagne-z-pesto-i-z-fasolka

Składniki (3 porcje):

· 1/2 kg polędwicy

· 2 szklanki wina wytrawnego czerwonego

· 1/3 op. makaronu lasagne marki Arrighi

· 1 słoiczek pesto z pomidorów marki Ponti

· 2 łyżki oliwy czosnkowej marki Olitalia

· 1/2 czerwonej cebuli

· 2 ząbki czosnku

· 2 gałązki rozmarynu świeżego

· sól, pieprz

· 1 łyżka masła

· 300 g fasolki szparagowej

· sałata

Wykonanie:

1. Mięso oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być winem przykryte. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę.

2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.

3. Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron.

4. Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem. Duś mięso, często obracając do odparowania wina. Powinno go zostać ok 6 łyżek. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem. Dopraw solą i pieprzem.

5. W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente.

6. Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.