Zupa rybna biała

zupa-rybna-biala

Składniki:

- 200 ml kwaśnej śmietany 12% „Piątnica”

- 150 ml słodkiej śmietanki 30% ,,Piątnica”

- 1 ½   litra wody

- 100g marchwi

- 70g selera

- 3 liście laurowe

- 4 ziela angielskie

- 1 średni pomidor

- 700g fileta z dorsza

- 1 łyżka mąki

- 50g pora (jasna część)

- 1 pęczek koperku

- sól, pieprz, sos sojowy do smaku

 

Wykonanie:

Do osolonej wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchew i seler. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pokrojonego w grubą kostkę fileta z dorsza. Połączyć obie śmietany z mąką, zahartować i wlać do zupy. Por pokroić w cieniutkie półkrążki, pomidora w średnią kostkę i dodać do garnuszka. Doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym. Gotować zupę 2 minuty na wolnym ogniu, następnie wyłączyć i dodać posiekany koperek.