Kremowa zupa z kukurydzy z grzankami

kremowa-zupa-z-kukurydzy-z-grzankami

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy marki Sandra
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany
  • ½ łyżki słodkiej papryki
  • ½ łyżki ziół prowansalskich
  • ½ łyżki imbiru
  • 2 bułki
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Do garnka dodajemy masło i odcedzoną kukurydzę, którą dusimy około 10 minut pod przykryciem. Następnie dolewamy bulion drobiowy i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie kroimy pieczywo w kostkę, posypujemy ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku około 10 minut. Następnie zwartość garnka miksujemy blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Do gotowego kremu z kukurydzy dodajemy śmietanę, sól, pieprz, paprykę oraz imbir. Całość raz jeszcze mieszamy i przed samym podaniem posypujemy grzankami z piekarnika.