Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym – idealne śniadanie na jesienną słotę

aromatyczna-konfitura-z-dyni-z-ciastem-drozdzowym

Składniki:

- 1 kg dyni

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka wody

- 1 łyżeczka cynamonu

- 2 gwiazdki anyżu

- 1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką od Dan Cake.

Smacznego!