Przepis na wigilijną zupę migdałową

przepis-na-wigilijna-zupe-migdalowa

To jedna z tradycyjnych staropolskich zup wigilijnych. Duża ilość migdałów miała zapewnić szczęście i dobrobyt na kolejny rok. Wśród gości popularne były zawody, w których dokładnie liczono ilość migdałów w porcji. Wygrywał ten, kto na swoim talerzu miał ich najwięcej.

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g migdałów blanszowanych Bakalland
  • 1 litr mleka
  • 40 dag  ryżu
  • 1 łyżka masła
  • Sól do smaku

Ilość migdałów dzielimy na pół. Część migdałów mielimy i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe kawałki migdałów. Ryż przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła. Następnie wodę doprowadzamy do  wrzenia, zmniejszamy ogień i garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy ryż bez mieszania przez ok. 15 minut, aż pozostała woda odparuje. Następnie przekładamy ryż na talerze i zalewamy migdałową zupą. Aby unowocześnić danie można każdą porcję posypać szczyptą cynamonu.