Herbata na Sri Lance

herbata-na-sri-lance

Herbatę spożywamy niemal codziennie i chyba właśnie z tego powodu,jej wybór zazwyczaj nie zajmuje nam zbyt wiele czasu. Nie przykładamy uwagi do jej rodzaju, składu czy pochodzenia. Tymczasem za tą małą paczuszką z aromatycznym wnętrzem stoi wiele osób oraz wiele godzin ciężkiej pracy. Marka Akbar zabierze nas w podróż po najczystszych plantacjach na świecie – górzystych stokach Sri Lanki i pokaże, jak powstaje jedna z najlepszych na świecie czarnych herbat.

Sri Lanka słynie z aromatycznej, czarnej herbaty. Lankijskie plantacje usytuowane są na wysokości ponad 1200 mn.p.m. Herbaty pochodzące z wysokogórskich upraw charakteryzują się szlachetną barwą i głębokim aromatem. Plantacje te uznawane są za najczystsze na świecie – oddaloneo wiele kilometrów od ruchliwych ulic czy innych zanieczyszczeń. Jednak nie tylko położenie krzewów wpływa na najlepszy aromat uprawianej tam herbaty…

Tradycyjne zbiory

Herbaciane krzewy charakteryzują się soczyście zielonym kolorem. Z tego powodu, już sam widok plantacji zapiera dech w piersiach. Między rozległymi uprawami krzewów przechadzają się Tamilki – kobiety zamieszkujące Sri Lankę, zatrudniane do zbiorów herbaty. Cejlon pozostał jednym z niewielu miejsc na świecie, gdzie herbata zrywana jest ręcznie. Na pozostałych plantacjach wprawne, kobiece dłonie zostały zastąpione przez maszyny. Mimo zwiększonej efektywności i wydajności zbiorów, jest to niezwykła strata dla jakości i aromatu herbaty. Plantacje Akbara pozostają jednak wierne tradycyjnej formie uprawiania i zbierania herbaty. Jedynie delikatne, kobiece dłonie są w stanie zebrać liście bez uszkadzania zarówno zbiorów, jak i rośliny. Gwarantuje to otrzymanie herbaty najwyższej jakości. Zrywana jest według zasady „pierwsze dwa listki oraz pączek” – tylko takie zbiory pozwolą uzyskać najlepszynapar. Rolą kobiet jest również ocenianie stanu krzewów. Dbają one o ich prawidłowy rozwój oraz odpowiedni czas na odpoczynek, jeśli liście krzewu są zbyt twarde.

Fabryka herbaty

Następnie liście herbaty trafiają do fabryki, gdzie są odpowiednio przetwarzane i pakowane. Herbata czarna poddawana jest trzem zasadniczym procesom: skręcaniu, fermentacji i suszeniu. Świeże i przesortowane liście poddawane są działaniu wysokiej temperatury. Skręcanie liści, ma na celu ułatwienie dostępu powietrza i enzymów fermentacyjnych. Następna faza jest najważniejsza dla uzyskania odpowiedniego smaku i aromatu herbaty. Liście poddawane są procesom fermentacji. Dla herbaty czarnej proces ten trwa ok. 4 godzin. Bardzo ważne jest pilnowanie czasu, aby w odpowiednim momencie zakończyć proces fermentacji.Na koniec herbata musi zostać poddana suszeniu. Tak przygotowane liście zostają natychmiast szczelnie zapakowane. Dzięki bezzwłocznemu procesowi pakowania cały aromat herbaty zostaje szczelnie zamknięty. Daje nam to gwarancję uzyskania aromatycznego i intensywnego napoju.

Znak jakości

Aby mieć 100% pewności, że herbata została w odpowiedni sposób zebrana i zapakowana najlepiej szukać na jej opakowaniu znaku cejlońskiego lwa. Każda herbata, która ubiega się o jego przyznanie, musi przejść szereg wymagających testów. Dodatkowym wymogiem jest, aby była ona pakowana na Sri Lance, zapewniając w ten sposób gwarancję najwyższej jakości produktu. Niestety w Polsce niewiele marek może pochwalić się takim wyróżnieniem. Jedną z nich jest herbata Akbar. Jej intensywna barwa i bogaty aromat jest dowodem na słuszność restrykcyjnych wymagań Cejlońskiego Komitetu Herbacianego. Piękne plantacje herbaty Akbar można również zobaczyć na własne oczy. Wystarczy wziąć udział w konkursie, w którym do wygrania jest wycieczka dla dwóch osób na Sri Lankę.