Sprawdzony przepis na sernik z bezą

sprawdzony-przepis-na-sernik-z-beza

Składniki:

CIASTO

250 g mąki

150 g masła25 g cukrupudru

1 czubatałyżeczkaproszku do pieczenia

4 żółtka

 

MASA SEROWA:

1 kg Twarożkukanapkowo-sernikowegoMójUlubiony

100 g masła

200 g cukru

1 cukier wanilinowy

4 jajka

1 żółtko

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

350 ml mleka

 

BEZA

5 białek

250 g cukru

 

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem lub posiekaj nożem. Wyłóż na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Wysoką blaszkę o wymiarach 22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim dno przygotowanej blaszki. Nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180°C. piekarnika i piecz około 15 minut.

Masło roztop w rondelku. Jajka i żółtko ubij z cukrem i cukrem wanilinowym  na puch. Dodaj twaróg, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Na koniec wlej mleko i roztopione masło, ponownie wymieszaj. Przygotowaną masę wylej na podpieczony spód. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 45 minut w 180°C.

W tym czasie przygotuj masę bezową. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawaj do piany małymi partiami cukier. Otrzymana beza musi być sztywna i gładka. Na upieczone ciasto wyłóż masę bezową i równo rozprowadź. Dodatkowo możesz przy pomocy dużego widelca zrobić na bezie dekoracyjne fale.

W piekarniku zmniejsz temperaturę do 150°C. Sernik włóż ponownie do pieca i piecz jeszcze około 20 minut- do momentu, aż beza lekko się zarumieni. Sernik wystudź w uchylonym piekarniku.