Gołąbki w liściach winogron z ciecierzycą i kaszą jaglaną

golabki-w-lisciach-winogron-z-ciecierzyca-i-kasza-jaglana

Składniki:

  • 400 g cieciorki z puszki marki Jasmeen
  • 1 słoik marynowanych liści winogron
  • 2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki puree z pieczonej dyni
  • 1 cytryna
  • 1 szczypta chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • olej rzepakowy
  • sos jogurtowo – koperkowy lub pomidorowy

Przygotowanie:

Do naczynia wkładamy liście winogron, zalewamy je wodą i odkładamy na około 15 minut. Następnie w głębokim rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek - dusimy około 4 minuty. Po tym czasie dodajemy puree z dyni, odcedzoną cieciorkę, ugotowaną kaszę jaglaną, koncentrat pomidorowy, chilli, słodką paprykę, gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy liście z wody i kładziemy je błyszczącą stroną na desce. Na każdym liściu układamy łyżkę gotowego farszu po czym zawijamy je w małe rolki. Do nowego garnka wkładamy cienką warstwę liści winogron, na których koliście układamy gotowe rolki. Następnie dodajemy do nich pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez około 50 minut. Gotowe gołąbki przekładamy na talerz i podajemy z sosem jogurtowo-koperkowym lub pomidorowym.