Przepis kulinarny na aromatyczną Tartę z grzybami

przepis-kulinarny-na-aromatyczna-tarte-z-grzybami

Składniki:

Ciasto:

 

- Masło Ekstra od OSM Piątnica    150g

- mąka                                         300g

- żółtko           2 szt.

- woda                                         100ml

- sól do smaku

 

Pozostałe składniki:

 - Śmietanka 42% od OSM Piątnica           100ml

- Śmietana 18% od OSM Piątnica             1 łyżka na porcję

- cebula                                                       1 średnia sztuka

- masło                                                       1 łyżka

- podgrzybek świeży lub mrożony            250g

- kurki świeże lub mrożone  250g

- pieczarka świeża                                      6 średnich sztuk

- mąka                            1 łyżeczka

- sól, pieprz do smaku

 

 

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st.C.

Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto.Tartępiec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni.

Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

Smacznego!