Uszka z mięsem zapiekane z brokułami pod serową pierzynką

Składniki na 4 porcje:
- brokuł
- puszka fasoli czerwonej
- puszka zielonego groszku
- opakowanie uszek z mięsem Jawo
serowa pierzynka:
- 150 g żółtego sera
- 5 łyżek majonezu
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj uszka z mięsem zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 12 minut. Ugotuj brokuł podzielony na różyczki, następnie zostaw go na 10 minut w zimnej wodzie z lodem. Po wyciągnięciu z wody podziel na małe cząstki. Przygotowuj pierzynkę: ser zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj majonez i tarty czosnek, dopraw solą i pieprzem, a później dokładnie wymieszaj. Ułóż podzielony na cząstki brokuł na ugotowanych uszkach z mięsem, dodaj fasolę, groszek i przykryj całość serową masą. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.
Wskazówka:
W wersji bezmięsnej uszka z mięsem można zastąpić uszkami z pieczarkami. Zamiast serowej pierzynki możesz posypać całość tartą mozzarellą do pizzy, zapiekanek i sałatek. Gotowe danie nieźle komponuje się z zieloną sałatą z lekkim dressingiem. Gotowe! Wszystkiego Smacznego!