Uszka z mięsem zapiekane z brokułami pod serową pierzynką

uszka-z-miesem-zapiekane-z-brokulami-pod-serowa-pierzynka

Składniki na 4 porcje:
- brokuł

- puszka fasoli czerwonej
- puszka zielonego groszku

- opakowanie uszek z mięsem Jawo

serowa pierzynka:

- 150 g żółtego sera

- 5 łyżek majonezu

- 3 ząbki czosnku

- sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ugotuj uszka z mięsem zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 12 minut. Ugotuj brokuł podzielony na różyczki, następnie zostaw go na 10 minut w zimnej wodzie z lodem. Po wyciągnięciu z wody podziel na małe cząstki. Przygotowuj pierzynkę: ser zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj majonez i tarty czosnek, dopraw solą i pieprzem, a później dokładnie wymieszaj. Ułóż podzielony na cząstki brokuł na ugotowanych uszkach z mięsem, dodaj fasolę, groszek i przykryj całość serową masą. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.

 

Wskazówka:

W wersji bezmięsnej uszka z mięsem można zastąpić uszkami z pieczarkami. Zamiast serowej pierzynki możesz posypać całość tartą mozzarellą do pizzy, zapiekanek i sałatek.  Gotowe danie nieźle komponuje się z zieloną sałatą z lekkim dressingiem. Gotowe! Wszystkiego Smacznego!